Lekker crossen!

Lekker crossen!

Voor heel veel trailrunners zit het seizoen er inmiddels op. De hele zomer door zijn er prachtige trails gelopen, de één nog langer dan de ander. Prachtige foto’s van bergen en bossen werden via de social media over ons heen gestort. Maar hoewel er altijd wel ergens een trail te lopen valt, is het voor velen nu tijd om even rust te pakken en te herstellen van de vele kilometers en de ontelbare hoogtemeters die overwonnen zijn.

En na die rust is het misschien een goed idee om eens te werken aan loop- en andere vaardigheden die er een tijdje bij in geschoten zijn. Wat vaker de sportschool in om aan de kracht te werken is eigenlijk niet erg in de donkere tijd die we weer in gaan. Maar ook werken aan snelheid en VO2max! Want hoewel we de meeste (ultra)lange wedstrijden op een tempo doen die met echt hardlopen niet veel te maken heeft is het trainen op snelheid wel degelijk nuttig.

Eén van de mooiste manieren om wat snelheid in je schema op te nemen is het lopen van crossloopjes. Lekker crossen ligt natuurlijk dicht bij het trailrunnen. Maar omdat de afstanden vaak maar kort zijn moet je diep gaan. Het melkzuur stijgt tot ongekende waarden en spuit zowat je oren uit als je over de streep komt. Duidelijk buiten de comfortzone van vele trailrunners, maar ook daarom belangrijk. En bovendien erg leuk om te doen.

De lange duurlopen kunnen in deze periode wel wat minder en pakken we na Nieuwjaar of zo weer vol op. Een kijkje in de kalender van Oost Nederland levert al snel een aantal crosslopen op die de moeite waard zijn. Hieronder een lijstje tot eind van het jaar.

4, 11, 18 en 25 november zijn de traditionele crosslopen van AVA70 in Aalten. Vlak en snel parcours. Echt hardlopen dus.
12 november is de 8erhoektrail. 7,5 km over een motorcrossterrein in Hummelo. Pittige korte cross dus. Ook nog eens voor een goed doel ook.
10 december baggeren door de modder bij de Scharenborg Crossloop in de Schans bij Lichtenvoorde. Eén van de zwaarste crossen in de regio.
16 december Deoloop Borculo. Heel kleinschalig, maar mooie paadjes om over te crossen
30 december is de Oudejaars Crossloop in Vorden. Het heet cross, maar mag ook een korte trail heten. Lekker crossen over single tracks door het bos.

Mocht je nog een aanvulling weten, graag melden via email of Facebook! Dan vul ik de lijst meteen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *